Slik tilbereder du asparges

Slik tilbereder du asparges

Asparges kan tilberedes på mange vis, men må tilberedes riktig. Her forteller vi hvordan du koker, damper, griller, steker, baker og blansjerer grønn og hvit asparges.

Lurer du på hvordan du lykkes med aspargesen? Det er enklere enn du tror! Her er alle våre beste tips til tilbereding slik at du enkelt kan servere både hvit og grønn asparges til deilige forretter, middager eller som god snacks.

Hvordan koke asparges

Kutt eller knekk av den trevlete delen eller der hvor det grønne går over i hvit/lilla, ca. 2-3 cm opp fra bunnen. Om du ønsker å skrelle aspargesen, kan du gjøre det.

Slik koker du grønn asparges

  1. Kok grønn asparges i lettsaltet vann, bruk 1 ½ ss salt per liter vann. 
  2. Kokes i 2–4 minutter, avhengig av tykkelsen. Kok ikke aspargesen for lenge, da mister den både farge og smak og den fine sprø konsistensen.
  3. Avkjøl aspargesen umiddelbart i iskaldt vann, gjerne med isbiter. Det stopper kokeprosessen og du unngår at de blir overkokt og slappe.
Kokt asparges er nydelig. Husk at grønn og hvit asparges må kokes på hver sin måte. Kokt asparges er nydelig. Husk at grønn og hvit asparges må kokes på hver sin måte.

Slik koker du hvit asparges

  1. Hvit asparges skal kokes noe lenger. Avhengig av tykkelsen, er den mør etter 5–12 minutter.
  2. Tilsett en sukkerbit per liter vann for å balansere eventuell bitterhet.
  3. Bruk en kniv eller liknende for å sjekke koketiden. Kniven skal gli lett igjennom uten å møte fast motstand.
Emblem
Hvit asparges skal ikke avkjøles i vann, da blir den vassen.
Slik bruker du hvit asparges

Slik bruker du hvit asparges

Hvit asparges er for mange en ukjent delikatesse, men får gourmander, restaurantører og kokker til å koke over av entusiasme. Se våre beste tips, tilberedning og oppskrifter av hvit asparges.

Hvordan smørdampe asparges

Når man smørdamper grønnsaker, har man i mindre vann enn om man skal koke dem. Med litt vann i kjelen og en klatt smør blir dermed aspargesen dampet og får en rund og god smak takket være smøret.

Slik smørdamper du grønn asparges

  1. Begynn med å kutte eller knekke av den trevlete delen eller der hvor det grønne går over i hvit/lilla, ca. 2-3 cm opp fra bunnen. Om du ønsker å skrelle aspargesen, kan du gjøre det.
  2. Ha litt vann i en kjele med lokk. Det skal såvidt dekke bunnen av kjelen.
  3. Kok opp med en god klype salt
  4. Legg oppi aspargesen med en god klatt smør og damp i 2–4 minutter.
Emblem
La gjerne det som er igjen av kokekraften få være med ved servering.

Smørdampet og glasert hvit asparges

Du kan smørdampe både grønn og hvit asparges på samme måte, men dersom du har lyst til å glasere aspargesen i tillegg, kan du prøve denne fremgangsmåten.

Til en bunt hvit asparges trenger du

  • 3 dl vann
  • 50 g meierismør
  • 2 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 1 ss sitronsaft.
  1. Bruk en romslig kasserolle eller panne og kok opp vann, smør, sukker, salt og sitronsaft.
  2. Legg i aspargesen.
  3. La det koke uten lokk til det meste av væsken har fordampet og aspargesen er ferdig dampet.
  4. Rist litt på kasserollen underveis slik at aspargesen ikke fester seg i bunnen. Spesielt mot slutten er det viktig å være litt påpasselig slik at aspargesen blir jevnt kokt og nærmest glasert i det innkokte smørvannet.
Med litt sitron fremhever og justerer du smaken – og så er det bare å nyte.

Har du alt du trenger?

Hvordan steke eller riste asparges

  1. Kutt eller knekk av den trevlete delen eller der hvor det grønne går over i hvit/lilla, ca. 2-3 cm opp fra bunnen. Om du ønsker å skrelle aspargesen, kan du gjøre det.
  2. Varm opp panne med litt smør. Stek aspargesen i et par minutter til den har blitt gyllen.
Hvit asparges er en delikatesse og i sesong fra tidlig mai til Sankthans. Smaker ekstra godt smørstekt. Server med rå laks og grønn salat. Hvit asparges er en delikatesse og i sesong fra tidlig mai til Sankthans. Smaker ekstra godt smørstekt. Server med rå laks og grønn salat.

Slik griller du asparges

Asparges er perfekt sommermat som passer godt på grillen. De er raske å grille, og kan løfte grillmaten til nye høyder! Slik gjør du:

  1. Rens først aspargesen som ved steking.
  2. Gni deretter inn aspargesen inn med litt olivenolje
  3. Grill dem knapt møre over høy varme (direkte varme) på grillen eller i en grillpanne. Dette går fort, så hold et godt øye med dem!
På hvit og lilla asparges skal den nederste delen skrelles. De siste 1-2 cm av enden kuttes med en kniv før de kokes.

Ovnsbakte asparges

  1. Forvarm stekeovnen til 220 °C. Legg bakepapir på et stekebrett.
  2. Skjær av de nederste 2 cm av aspargesen. Tykke asparges kan skrelles fra midten og ned hvis ønskelig.
  3. Fordel asparges ut over stekebrettet og drypp over olivenolje. Krydre med salt og pepper og dryss over revet parmesan.
  4. Sett brettet midt i stekeovnen og stek aspargesen i 7-8 minutter, eller til den er myk, men fortsatt har spenst, og parmesanen har blitt gyllen.

Prøv også en av disse gode oppskriftene:

Godt tilbehør til asparges

Godt tilbehør til asparges

Asparges er svært godt som tilbehør til både fisk og kjøtt, men visste du at det er en suveren rett i seg selv og? Prøv våre tips til godt tilbehør som får frem det beste i aspargesen!

Hvordan blansjere grønn asparges

Blansjering betyr vanligvis ikke at grønnsakene skal være helt gjennomkokt. 

  1. Kutt eller knekk av den trevlete delen eller der hvor det grønne går over i hvit/lilla, ca. 2-3 cm opp fra bunnen. Om du ønsker å skrelle aspargesen, kan du gjøre det.
  2. Kok opp vann med salt. La aspargesen fosskoke i 1 minutt.
  3. Hell av vannet og kjøl ned aspargesen umiddelbart med iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen.

Husk en god aspargesskreller

Et veldig godt hjelpemiddel når du skal tilberede asparges er å gå til innkjøp av en aspargesskreller.

Dette likner på en potetskreller, bare at den skreller tynnere og fjerner mindre av den delikate aspargesen, og skrelleren kan du selvfølgelig bruke på andre grønnsaker også.